Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Επιδείνωση του διαστημικού καιρού «απειλεί επιβάτες και αστροναύτες»

Η μεταβολή της ηλιακής δραστηριότητας που προβλέπεται για τις επόμενες δεκαετίες θα οδηγήσει σε αύξηση της επικίνδυνης ακτινοβολίας που λούζει τους αστροναύτες και τους επιβάτες των αεροπλάνων, προειδοποιούν Βρετανοί διαστημικοί μετεωρολόγοι. Εκτιμούν μάλιστα ότι η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη δεν θα είναι δυνατόν να αναχωρήσει πριν από το 2050.

Η δραστηριότητα του Ήλιου παρουσιάζει έναν ενδεκαετή κύκλο αυξομείωσης, ακολουθεί όμως κι άλλους, πιο μεγάλους κύκλους που διαρκούν δεκαετίες. Από το 1920 ως σήμερα η ηλιακή δραστηριότητα βρίσκεται στο μέγιστο επίπεδο και προβλέπεται...

να αρχίσει να μειώνεται σταδιακά τις επόμενες δεκαετίες.

Αυτό όμως θα οδηγήσει σε επιδείνωση του διαστημικού καιρού, εκτιμά τώρα ο Μάικλ Λόκγουντ στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στη Βρετανία, ο οποίος υπογράφει τη σχετική δημοσίευση στο Geophysical Research Letters.

Εξετάζοντας δείγματα πάγου που ανασύρθηκαν από μεγάλο βάθος στους πόλους, ο ερευνητές διαπίστωσε ότι τα ενεργειακά ηλιακά σωματίδια (SEP) που λούζουν τη Γη μειώνονται όταν εξασθενεί η ηλιακή δραστηριότητα. Περιέργως, όμως, η ενέργειά τους, και επομένως η ικανότητά τους να προκαλούν βλάβες στα κύτταρα, αυξάνεται αντί να μειώνεται.

Επιπλέον, η εξασθένιση της ηλιακής δραστηριότητας συνοδεύεται από εξασθένιση του ηλιακού μαγνητικού πεδίου (ή ηλιόσφαιρας), το οποίο προστατεύει τη Γη από τα επικίνδυνα σωματίδια της κοσμικής ακτινοβολίας (γαλαξιακές κοσμικές ακτίνες ή GRC).

Αυτή η επιδείνωση του διαστημικού καιρού, εκτιμά ο Λόκγουντ, ίσως θα απειλήσει στο μέλλον τις πτήσεις που περνούν κοντά στους πόλους, όπου καταλήγουν περισσότερα εισερχόμενα διαστήματα. Σήμερα, το όριο ασφαλούς έκθεσης για τους επιβάτες είναι πέντε τέτοιες πτήσεις το χρόνο. Τις επόμενες δεκαετίες, όμως, το όριο θα μπορούσε να πέσει στις δύο πτήσεις και να δημιουργήσει προβλήματα στο προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών.

Ακόμα χειρότερη θα μπορούσε να είναι η κατάσταση σε επανδρωμένες διαστημικές αποστολές, ειδικά όσες βάζουν πλώρη για πέρα από την τροχιά της Σελήνης. Η επανδρωμένη αποστολή που σχεδιάζει να στείλει η NASA στον Άρη τη δεκαετία του 2030 θα λουζόταν στην ακτινοβολία όχι μόνο στη διάρκεια του ταξιδιού αλλά και στην επιφάνεια του Άρη, ο οποίος δεν διαθέτει προστατευτικό μαγνητικό πεδίο όπως η Γη.

Και εφόσον αποδειχθεί ότι οι εκτιμήσεις του Λόκγουντ ευσταθούν, η NASA ίσως αναγκαστεί να επιβάλλει απαγορευτικό απόπλου για Άρη για τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες.






πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...