Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Σε ηλεκτρονική μορφή οι πάπυροι της Νεκράς Θάλασσας

Οι πάπυροι της Νεκράς Θάλασσας που ανακαλύφθηκαν το 1947, αλλά είχαν γραφτεί πριν από 24 σχεδόν αιώνες και συγκεκριμένα μεταξύ τρίτου και πρώτου π.Χ. αιώνα, περιλαμβάνουν τα αρχαιότερα βιβλικά χειρόγραφα με πληροφορίες για τη ζωή στην Αρχαία Ιερουσαλήμ.

Το Ισραηλινό Μουσείο, λοιπόν, στην Ιερουσαλήμ συνεργάστηκε με την Google, για να προσφέρει σε ηλεκτρονική μορφή στο διαδίκτυο τα ιστορικά αυτά έγγραφα.

Οι φωτογραφίες πάρθηκαν από τους κυλίνδρους με ανάλυση ως και 1.200 megapixels, επιτρέποντας έτσι στους χρήστες να κάνουν σε τέτοιο βαθμό μεγέθυνση του κείμενου, ώστε να είναι δυνατόν να εξετάσει κανείς μέχρι και το δέρμα του ζώου πάνω στο οποίο είναι γραμμένο.

Το κείμενο φυσικά είναι στα εβραϊκά, ωστόσο υπάρχει και μια αγγλική μετάφραση την οποία μπορείτε να δείτε όταν περάσατε με το ποντίκι σας πάνω από τους στίχους, ενώ αν googlαρετε κάποιον τότε θα φανεί στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Το εγχείρημα του μουσείου υποστηρίχθηκε από την Google, η οποία και στο παρελθόν έχει προχωρήσει σε παρόμοιες ενέργειες, όπως μια συλλογή φωτογραφιών του Ολοκαυτώματος και μία συγκεντρωτική συλλογή από Μουσείο Prado της Ισπανίας.






πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...