Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Η Κύπρος μπαίνει στην εποχή της e-διακυβέρνησης

Σε πορεία υλοποίησης βρίσκονται δύο πολύ σημαντικά έργα, τα οποία εντάσσονται στον τομέα της ανάπτυξης της Κοινωνίας της Πληροφορίας και αφορούν στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση (e-government). Πρόκειται για την Κυβερνητική Διαδικτυακή Δίοδο Ασφαλείας και την Κυβερνητική Αποθήκη Πληροφοριών (Government Data Warehouse).

Και τα δύο έργα, όπως γράφει η "Καθημερινή" Κύπρου, τα οποία θα συνδέσουν όλα τα πληροφοριακά μηχανογραφημένα συστήματα που είναι εγκατεστημένα στο δημόσιο, στοχεύουν στη ...

δραστική μείωση του χρόνου πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες και τη βελτίωσή τους, οι οποίες πλέον θα λειτουργούν on line 24 ώρες το 24ώρο, στη μείωση των δαπανών των πολιτών από τη μετάβαση στις υπηρεσίες, στη μείωση του λειτουργικού και διοικητικού κόστους του δημοσίου και στην έγκαιρη δημιουργία ή αλλαγή πολιτικών.

Η Κυβερνητική Διαδικτυακή Δίοδος Ασφαλείας (Gateway), θα αποτελέσει μία ολοκληρωμένη κυβερνητική πύλη διαδικτύου, η οποία από το 2013 θα προσφέρει στον πολίτη πρόσβαση σε μία μεγάλη γκάμα υπηρεσιών του Δημοσίου.

Σήμερα προσφέρονται ηλεκτρονικά ορισμένες υπηρεσίες, όπως οι πληρωμές τελών προς τους δήμους, τα συμβούλια υδατοπρομήθειας και αποχετεύσεων, η έκδοση αδειών κυκλοφορίας οχημάτων ή κυνηγίου. Ωστόσο, αυτές οι υπηρεσίες προσφέρονται αποσπασματικά, χωρίς να διατίθεται ένα κεντρικό σημείο παροχής υπηρεσιών προς τον πολίτη (γνωστό ως one stop shop).

Το δεύτερο υπό εξέλιξη μεγάλο έργο, καθοριστικής σημασίας για την ταχεία διαμόρφωση κυβερνητικών πολιτικών, τιτλοφορείται Κυβερνητική Αποθήκη Πληροφοριών. Το έργο αυτό θα αποτελέσει τη βάση για τη γρήγορη και έγκαιρη παροχή πληροφοριών, κατά τρόπο ώστε να λαμβάνονται άμεσα αποφάσεις και να χαράσσονται πολιτικές, να διενεργείται έλεγχος και να ετοιμάζονται καταστάσεις.

Το έργο θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2014. Το κόστος του αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.




πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...