Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Χημικά κατασκευασμένα μόρια στην υπηρεσία της ιατρικής

Ένα νέο είδος νανομηχανής, που μοιάζει με αράχνη θα μπορεί να «κολυμπάει» μέσα στα αιμοφόρα αγγεία του ανθρώπου, να επιδιορθώνει κατεστραμμένες περιοχές και να απελευθερώνει διάφορες φαρμακευτικές ουσίες καθώς θα προχωράει προς σε αυτές.

Ο Ayusman Sen του Κρατικού Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας και η ομάδα του κατάφεραν και δημιούργησαν αυτοπροωθούμενες μηχανικές νανοαράχνες χρησιμοποιώντας σφαίρες διαμέτρου μικρότερης του ενός μικρόμετρου. Kάθε σφαίρα είναι κατασκευασμένη από δύο ημισφαίρια, ένα χρυσό και ένα από πυρίτιο και θα μπορούσε να τις παρομοιώσει κανείς με χριστουγεννιάτικο στολίδι.

Για να τις μεταμορφώσουν σε μοτέρ, η ομάδα ... επισύναψε ειδικά σχεδιασμένα μόρια, την τελική «κατασκευή» ήταν σε θέση να τις καθοδηγούν μέσω συγκεκριμένων ενώσεων. Το επόμενο βήμα για την ομάδα είναι να καταφέρουν τις καταστήσουν ικανές ώστε να τρέχουν πάνω στα ουσίες που υπάρχουν ήδη στο ανθρώπινο σώμα.

Στο μέλλον νανοαράχνες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση όγκων, την απόφραξη αρτηριών και να βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα στην καταπολέμηση διαφόρων λοιμώξεων.







πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...