Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Η Microsoft αρνείται πως θα μπλοκάρει την εκκίνηση άλλων λειτουργικών συστημάτων

Η Μicrosoft βρέθηκε στο επίκεντρο της τεχνολογικής επικαιρότητας λόγω πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες η διαδικασία εκκίνησης των Windows 8 θα αποκλείει την λειτουργία του Linux στον υπολογιστή.

Ο Matthew Garrett, προγραμματιστής Linux στο Red Hat, ήταν ανάμεσα σε αυτούς που έθεσαν το θέμα με blog post την περασμένη Πέμπτη. To ερώτημα του Garret αφορούσε την δυνατότητα συνύπαρξης των δύο λειτουργικών στα Windows 8 (dual booting) και ο ισχυρισμός ήταν πως η χρήση της διαδικασίας εκκίνησης με Public Key Infrastructure (PKI), θα σημαίνει πως είτε τα Windows 8 θα διαθέτουν ένα κλειδί από την Microsoft (με το δημόσιο κομμάτι του κλειδιού να περιλαμβάνεται στο σύστημα) είτε ο κατασκευαστής του υπολογιστή να μπορεί να χρησιμοποιήσει το δικό του κλειδί και να εγγράψει στο σύστημα προ-εγκατεστημένα Windows.

"H δεύτερη προσέγγιση θα καταστούσε απίθανη την λειτουργία αγορασμένων από το εμπόριο Windows σε υπολογιστές Windows, όπως επίσης θα ήταν αδύνατη η εγκατάσταση νέων εκδόσεων Windows εκτός και αν ο ΟΕΜ του υπολογιστή προμήθευε τον χρήση με νέα εγκεκριμένη άδεια του λειτουργικού συστήματος. Η πρώτη προσέγγιση μοιάζει λοιπόν πιο πιθανή", γράφει ο Garret.

"Όμως ένα σύστημα το οποίο είναι "κλειδωμένο" από την Microsoft και τον OEM δεν θα μπορεί να εκκινήσει σε Linux", καταλήγει.

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από την Microsoft την ίδια μέρα και ο Tony Mangefeste ήταν αυτός που...

ανέλαβε να αντικρούσει τους ισχυρισμούς του Garret, εξηγώντας πως το σύστημα ασφαλούς εκκίνησης δεν απαγορεύει την εκκίνηση άλλων λειτουργικών.

Σε αντίθεση λοιπόν με τα Windows 7, τα Windows 8 χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο ασφαλούς εκκίνησης Unified Extensible Firmware Interface (UEFI). Αυτό επιτρέπει στους κατασκευαστές να δημιουργούν μία πολιτική ασφάλειας για το υλικό του υπολογιστή, μέσω της οποίας να μην φορτώνουν λογισμικό το οποίο δεν αναγνωρίζει ο υπολογιστής. Στόχος της πολιτικής αυτής είναι να καταστεί ο υπολογιστής ασφαλέστερος από επιθέσεις σε επίπεδο χαμηλότερου του λειτουργικού συστήματος (pre-OS boot attacks).

H προσέγγιση σύμφωνα με την Microsoft και τον Mangefeste βασίζεται στην παροχή της "βέλτιστης εμπειρίας" στον χρήστη. Άλλωστε ο χρήστης θα μπορεί να αλλάξει την σχετική ρύθμιση εφόσον το επιθυμεί.

"Εν τέλει, ο πελάτης έχει τον έλεγχο του υπολογιστή του. Για εκείνους τους χρήστες που επιθυμούν να τρέχουν στον υπολογιστή τους ένα παλαιότερο λειτουργικό σύστημα, υπάρχει η επιλογή αυτή", δηλώνει ο Magnefeste.

H ασφαλής εκκίνησης είναι ένα UEFI πρωτόκολλο και δεν αποτελεί αποκλειστική λειτουργία των Windows. H τελική απόφαση της αρχικής ρύθμισης του πρωτοκόλλου ανήκει στον κατασκευαστή του υπολογιστή, εξηγεί ο Magnefeste.

"H ασφαλής εκκίνησης (secure boot) δεν κλειδώνει τους loaders του λειτουργικού συστήματος, αλλά απλώς είναι μια πολιτική που επιτρέπει στο firmware να επιβεβαιώνει της αυθεντικότητα των επιμέρους στοιχείων του", συνεχίζει το στέλεχος της Microsoft.

"H Μicrosoft δεν επιβάλει και ούτε ελέγχει της ρυθμίσεις στο κομμάτι των ρυθμίσεων της ασφαλούς εκκίνησης, σχετικά με την εκκίνηση άλλων λειτουργικών πλην των Windows", συμπληρώνει.

Ωστόσο σε απαντητικό του blog post, την Παρασκευή, ο Garret ισχυρίστηκε πως η Microsoft δεν απάντησε επι της ουσίας σε κανέναν από τους ισχυρισμούς τους και πως η κατάσταση παραμένει ακριβώς όπως ο ίδιο την περιέγραψε.

"Η αλήθεια είναι πως η Microsoft αφαιρεί τον έλεγχο από τον τελικό χρήση και τον παραδίδει στα χέρια της και στα χέρια των κατασκευαστών. Η αλήθεια είναι πως πλέον γίνεται δυσκολότερο να τρέξει οτιδήποτε άλλο εκτός από Windows σε έναν υπολογιστή."

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...