Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Εφικτή η πρόκληση ή αποφυγή βροχής με τη χρήση λέιζερ

Τις καιρικές συνθήκες που επιθυμούμε θα μπορούμε πολύ σύντομα να δημιουργούμε, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάνοντας χρήση λέιζερ στον ουρανό για τη δημιουργία νεφών, που θα μπορούν να προκαλέσουν βροχή ή, αντίθετα, για την διάλυση των νεφών και την αποφυγή των βροχών.

Ελβετοί και γερμανοί επιστήμονες, με επικεφαλής τον φυσικό Τζερόμ Κασπαριάν του πανεπιστημίου της Γενεύης, κατάφεραν, στοχεύοντας τον αέρα με ισχυρά λέιζερ, να αναπτύξουν σταγονίδια νερού, ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την «πυροδότηση» βροχής.

Τα νέφη, γενικώς, δημιουργούνται, όταν ...

αερομεταφερόμενα σωματίδια δρουν ως πυρήνες για τη συμπύκνωση γύρω τους υδρατμών, που κάποια στιγμή γίνονται σταγόνες και μετά βροχή.

Η τεχνική, με την ονομασία «υγροποίηση με τη βοήθεια λέιζερ», πιστεύεται ότι μπορεί μελλοντικά να επιτρέψει τον μερικό έλεγχο, αναφορικά με το πού και πότε θα βρέξει, εφόσον η ατμόσφαιρα μιας περιοχής είναι επαρκώς υγρή.

Οι ερευνητές έκαναν επίδειξη της τεχνικής κοντά στη λίμνη της Γενεύης, χρησιμοποιώντας ένα φορητό εργαστήριο υπέρυθρων λέιζερ με την ονομασία Teramobile.

Μετά από πειράματα 133 ωρών, οι παλμοί φωτός του λέιζερ κατάφεραν να δημιουργήσουν σωματίδια νιτρικού οξέος στην ατμόσφαιρα, τα οποία λειτούργησαν ως «κόλλα» για την πρόσδεση γύρω τους μορίων νερού, δημιουργώντας έτσι σταγόνες που δεν εξατμίζονταν.

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, οι σταγόνες είχαν αποκτήσει σταθερή διάμετρο λίγων χιλιοστών του χιλιοστού, δηλαδή ήταν ακόμα αρκετά μικρές για να πέσουν ως βροχή στο έδαφος, αλλά αρκετά μεγάλες για να ενθαρρύνουν τους επιστήμονες να συνεχίσουν τα πειράματά τους, με την ελπίδα ότι η βελτίωση της μεθόδου θα παράγει μεγαλύτερες σταγόνες και, τελικά, την επιθυμητή βροχή.

Όπως παραδέχτηκε ο Κασπαριάν, χρειάζονται ακόμα πολλές προσπάθειες μέχρι να δημιουργηθεί τεχνητή βροχή, καθώς πρέπει να δημιουργηθούν σταγόνες δέκα έως 100 φορές μεγαλύτερες, ώστε να είναι αρκετά βαριές για να πέσουν στη γη. Εμφανίστηκε, όμως, αισιόδοξος ότι η τεχνική επιδέχεται βελτιώσεων και ότι κάποια στιγμή θα μπορεί όχι μόνο να παράγεται βροχή, αλλά και να αποτρέπεται.



πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...