Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Σε δοκιμές ο πύραυλος που θα μεταφέρει τους Αμερικανούς πέρα από τη Σελήνη

Ένας από τους κινητήρες του πυραύλου με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στους αστεροειδείς πυροδοτήθηκε δοκιμαστικά για 40 δευτερόλεπτα, ανακοίνωσε η NASA.
Η δοκιμή έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά την παρουσίαση του σχεδίου για τον πύραυλο υγρών καυσίμων, ο οποίος θα είναι ο ισχυρότερος που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

Το «Σύστημα Διαστημικών Εκτοξεύσεων» (SLS), όπως ονομάζεται προσωρινά το σχέδιο του πυραύλου, απομακρύνεται από τη σχεδιαστική λογική του επαναχρησιμοποιούμενου διαστημικού λεωφορείου, το οποίο δεν μπορούσε να πετάξει πέρα από τη χαμηλή γήινη τροχιά.

O πύραυλος του SLS επιστρέφει στην προσέγγιση του Saturn V, του γιγάντιου πυραύλου υγρών καυσίμων που μετέφερε τους πρώτους ανθρώπους στη Σελήνη.

Η πρώτη μη επανδρωμένη εκτόξευση ...


προγραμματίζεται για το 2017 και η πρώτη επανδρωμένη για το 2021. Η πρώτη επανδρωμένη αποστολή σε κάποιον αστεροειδή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το 2025, ενώ οι πρώτες επανδρωμένες αποστολές στον Άρη θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τη δεκαετία του 2030.

Η δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου αφορούσε τον πυραυλοκινητήρα J-2X που θα βρίσκεται στο ανώτατο στάδιο του πυραύλου (εικόνα κάτω).

Ο κινητήρας λειτούργησε για 40 δευτερόλεπτα στο 99% της μέγιστης ισχύος, προκειμένου να μελετηθεί η συμπεριφορά των συστημάτων πυροδότησης και απενεργοποίησης.

Ο κινητήρας αναπτύσσεται από την Pratt & Whitney, έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές κινητήρων για αεροπλάνα, και δοκιμάζεται στο Διαστημικό Κέντρο «Τζον Στένις» της NASA στην πολιτεία του Μισισίπι.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...