Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Επιστροφή στη δράση για την εταιρεία που εκτοξεύει δορυφόρους από τον Ειρηνικό

Τέσσερα χρόνια μετά το ατύχημα που την οδήγησε στη χρεοκοπία, η εταιρεία Sea Lunch, η οποία εκτοξεύει πυραύλους από μια πλωτή εξέδρα στον Ειρηνικό Ωκεανό, επέστρεψε στη δράση θέτοντας σε τροχιά έναν δορυφόρο τηλεπικοινωνιών.

Παρά το ατύχημα του 2007, στο οποίο ένας πύραυλος εξερράγη στην εξέδρα εκτόξευσης, η Sea Launch κατάφερε τελικά να επιβιώσει, έστω και με νέο ιδιοκτήτη -μια κοινοπραξία με επικεφαλής τη ρωσική Energia Overseas.

Η τροποποιημένη εξέδρα πετρελαίου που χρησιμοποιεί η Sea Launch μετακινείται για κάθε εκτόξευση στη ζώνη του ισημερινού, σε γεωγραφικό πλάτος 154 μοίρες δυτικά.

Η θέση αυτή είναι ιδανική για την εκτόξευση γεωστατικών δορυφόρων, δηλαδή δορυφόρων που κινούνται σε απόσταση 36.000 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης και παραμένουν διαρκώς πάνω από το ίδιο σημείο της επιφάνειας.

Τα γεωστατικά φορτία που εκτοξεύονται...
από τον ισημερινό ακολουθούν μικρότερη διαδρομή μέχρι να φτάσουν την προβλεπόμενη τροχιά και καταναλώνουν έτσι πολύ λιγότερα καύσιμα. Αυτό σημαίνει ότι η Sea Launch, μια από τις ελάχιστες ιδιωτικές εταιρείες εκτοξεύσεων, μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε ανταγωνιστικές τιμές.

Στο πρώτο συμβόλαιο που ανέλαβε εδώ και τέσσερα χρόνια, η Sky Launch χρησιμοποίησε τον ρωσικό πύραυλο Zenit-3SL που χρησιμοποιούσε και παλαιότερα.

Εκτόξευσε έναν δορυφόρο τηλεπικοινωνιών που ανήκει στην Eutelsat και θα μεταδίδει τηλεοπτικό σήμα στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Ο δορυφόρος Atlantic Bird 7 θα μεταδίδει μεταξύ άλλων τα αραβόφωνα κανάλια Al-Jazeera και Al-Arabiya.





Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...