Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Στον βόρειο Ειρηνικό ίσως κατέπεσαν τα κομμάτια του UARS

Ο αμερικανικός δορυφόρος των 6,3 τόνων, που εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης τα ξημερώματα του Σαββάτου αποσυντέθηκε, «πιθανότατα», υπεράνω του βορείου Ειρηνικού στα ανοικτά της δυτικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών, ανέφερε η NASA.

Αποδέχεται, πάντως, ότι «αδυνατεί να είναι πιο ακριβής» στην ανακοίνωσή της για το συμβάν. Η NASA παραδέχθηκε συγχρόνως ότι, «ενδέχεται ποτέ να μην εξακριβωθεί, σε ποιά ακριβώς περιοχή του πλανήτη κατέπεσαν τα κομμάτια» αυτού του δορυφόρου.

Όμως η ίδια πηγή ανέφερε ότι, «δεν ενημερώθηκε μέχρι στιγμής, για τραυματισμούς, ή υλικές ζημιές», μετά από την καταστροφή του δορυφόρου μέσα στη γήινη ατμόσφαιρα.

Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι ...

«δεν υπάρχει κανένας αυτόπτης μάρτυρας της κατάληξης του εν λόγω αμερικανικού δορυφόρου», κάτι που «ενισχύει την εκδοχή ότι, τα κομμάτιά του κατέπεσαν κάπου στο βόρειο Ειρηνικό».

Παραδοσιακά η NASA λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της, τί καταθέτουν αυτόπτες μάρτυρες, σχετικά την επάνοδο στη Γη δορυφόρων, ή άλλων αντικειμένων σε τροχιά γύρω απ τον πλανήτη μας.

Ο εν λόγω δορυφόρος της NASA είχε ονομαστεί «Ερευνητικός δορυφόρος για την Απω Ατμόσφαιρα», με ακρωνύμιο το UARS, κόστισε δε περίπου 750 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Σε τροχιά γύρω απ τη Γη τον έθεσε το Discovery, στη διάρκεια του 1991. Όμως, στη διάρκεια του 2005 στέρεψαν τα καύσιμά του. «Περίπου μια φορά ετησίως, συμβαίνει κάτι ανάλογο --με δορυφόρους, ή αντικείμενα σε τροχιά γύρω απ τον πλανήτη», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Το 1979, υπενθυμίζεται, το βάρους 90 τόνων Skylab αποσυντέθηκε στην ατμόσφαιρα και τελικά κομμάτιά του κατέπεσαν στην περιοχή της δυτικής Αυστραλίας.





πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...